Dressyrlektion

Allt går bra med Brave och jag tänkte skriva ett inlägg om honom imorgon så ni får veta lite mer. :)
Red för Monica på Grammis idag och han var superfin! Vi gjorde det vanliga, fokuserade på att han skulle vara rak och att han skulle börja arbeta med bakbenen.
Han var superfin och började verkligen arbeta med bakbenen!

Paus

Jag har en liten paus tills jag vet mer om Brave... Han är hemma nu iaf men ska tillbaka på tisdag!

Bättre med Brave

Brave mår bättre nu, han har öppnat ögonen och de har ultraljudat dom och sett att han ser på dom. Han äter och dricker dessutom väldigt bra. Han var så mycket piggare och ville mest kela hela tiden, gullehästen. Imorgon kommer han få komma hem under helgen för att på tisdag komma tillbaka till kliniken. Det går verkligen åt rätt håll så vi får hoppas att det fortsätter så! Finaste hästen!
I alla fall så red jag Grammis idag, han fick ju vila igår med tanke på det som hände. Han var fin idag men väldigt pigg! Så jobbade mycket med att han skulle vara rak som vanligt och ganska mycket galopp så han skulle coola ner sig lite. Märkte på honom att han var väldigt glad över att få jobba!
Hungrig kille! Fortfarande svullen men så mycket bättre!

Brave på klinik

Brave står på klinik efter att ha fastnat med hoven i gallret i natt. Jag hittade honom när jag kom och skulle fodra imorse. Han har antagligen sparkat rätt högt och vinklat hoven så pass att han fastnat. Han måste haft maximal otur då gallret sitter högt upp och det är inga stora springor... Pappa fick såg loss gallret.
Han har kämpat massor för att ta sig upp medans att han suttit fast så det är därför huvudet ser ut som det gör...
Han kan inte öppna ögonen för att det är så svullna så vi vet inte om han har skadat ögonen. Men annars har vi inte hittat några allvarliga skador förutom sår.
Tack gode gud och hoppas det fortsätter att gå åt rätt håll!
Håll tummarna för min fina Brave, imorgon åker vi och hälsar på honom på kliniken! <3
Drogad med mig på klinik. <3

Min fina häst!

Idag var Grammis verkligen super fin! Red ett dressyrpass och arbetade med att han skulle vara rak.. Han slappnade av på slutet och blev riktigt mjuk och fin! Blev dock ett rätt kort pass då det skulle vara lektion så ridhuset skulle bli upptaget, men han var så fin så det gjorde inget! :)
Det är så himla kul när han känns såhär fin, det går verkligen framåt! 
Grammis på Lurbo i februari!

Halt häst

Skulle tränat Brave för Helena idag men när jag travade fram så kändes han ojämn... Bad mamma och Helena och titta och de höll med mig. Super tråkigt nu när han varit så fin och allt! Får gosa med honom så han blir frisk!
Grammis är frisk och kry som en nötkärna! Dock så hade jag ont i huvudet när mina lektioner var klara så det blev ingen ridning på honom tyvärr... Men imorgon så ska han trimmas! :)
Bravo, bli frisk! Foto: Marie Krüger

Dagens ridpass

Började med Grammis och bomövning som kallas klockan, 4 bommar som ligger i en cirkel och bildar en klocka.
Gjorde voltar utåt. Han var sjukt pigg, haha! Antagligen kylan som ligger bakom det. Men i alla fall så jobbade jag vidare med att jag skulle kunna galoppera på den här volten på jämna galoppsprång. Om han blev för stark gjorde jag en halt.Han var fin, men pigg som sagt! ;)
Red sedan Brave och han var super idag! Jackie red samtidigt som mig och hon hade lagt till 3 bommar på långsidan som man kunde reglera antalet galoppsprång imellan.
Även han var pigg och bockade en del när jag ökade galoppen. Hade även när jag red Brave lagt till lite tittiga plank och han skötte sig väldigt bra och var inte så spänd som han kan va ibland.
Han är riktigt rolig att rida, den här killen! :)
Jag och världens bästa Servus! Foto: Marie Krüger

Påväg hem!

Nu är jag påväg hem från min semester i Lofsdalen! Längtar hem till mina hästar! ;)
I alla fall så ska hästarna trimmas när jag kommer hem, blir en bomövning idag! Grammis ska få börja hoppa igen efter vintervilan nästa vecka så tänkte att han kunde få börja med lite bommar.
Brave ska få göra samma sak.
Ska bli så himla kul att få sitta på mina fina hästar! :D


Mål 2013 Grammis

Efter ett fantastiskt 2012 är det dags att sätta upp nya mål och jag ser verkligen fram emot denna tävlingssäsong!
 
Kortsiktigt mål: Debutera 130 cm, kvala till Amatörtouren i Falsterbo och även att hoppa Riksmästerskapet i 120 cm.
Långsiktigt mål: Kvala 140 cm, kvala till Globen i 120 cm.
 
Vi tänker ha som mål att rida dessa roliga cuper som finns, kvalar man in så gör man det, vi får helt enkelt gör vårat bästa! :D 

Tips?

Ni får gärna ge mig tips på vad ni vill läsa mer om! :)

Mål 2013 Brave

Det största målet för 2013 med Brave är att han ska slappna av mer i tävlingsmiljö och bli coolare i hoppningen i överhuvudtaget.
Jag kommer skynda mycket långsamt med honom och börja med Pay and jump.
 
Kortsiktigt mål: Hoppa felfria 90 cm och debutera och hoppa felfria 100 cm.
Långsiktigt mål: Debutera 110 cm och göra det felfritt.
 
Det är viktigt att sätta upp mål för att han någonting att jobba mot, det är inte alls säkert att detta nås men vi har i alla fall något att kämpa mot. :) Med tanke på hur fint han har utvecklats nu så tror jag att vi har stor chans att uppfylla många mål. :)
 
Foto: Marie Krüger

forts. Årsresumé Grammis

Juli:
Den 26-29 juli åkte vi till Hammarö för Riksmästerskapet! Det var väldigt varmt denna helgen och första klassen på torsdagen, en uppvärmningsklass 110 var det runt 30 grader. Det tillsammans med mycket dåligt ridning från min sida gjorde att vi fick tre ner, kändes på honom att han var rätt matt också.
Dagen efter var det första kvalet och han var hur fin som helst! Dock satsade jag på tok för mycket så han sa stopp och stannade på näst sista i omhoppningen så jag flög av, haha enda gången jag flygit av honom hittils.
Tror att jag slutade på 27 plats så jag låg fortfarande på de 30 som skulle ta sig till final.
Dagen efter var kval två och han var super fin! Fick dock ett tråkigt nedslag i en kombination som vi definitivt kunnat vara utan. Nu var jag inte så säker på final eftersom det var platssiffermetoden. 
MEN vi låg på rätt sida sträcket och var sista ryttare in i final. Det kom in en reserv också så jag startade tvåa i klassen.
Han var helt fantastisk i grundomgången och hoppade mycket fint. Vi var först till omhoppningen. Det var hela 21 stycken som skulle hoppa omhoppningen så det var bara vinna eller försvinna.
Så jag satsade så mycket jag kunde och det kändes som att det borde vara en bra tid.
Det var så sjukt nervöst att stå och titta på 20 ekipage efter mig med tanke på att jag bara hade råd att halka ner till andra plats om jag skulle få direktkvala till Globen!
Dock var det ingen som lyckades slå mig så jag vann Riksmästerskapen och kvalade till Globen!!!
Helt sjukt underbar känsla!
Augusti:
Blev ingen tävling i Augusti då han fick en veckas vila efter Hammarö, sen skulle vi åkt till Aspvik men han fick ett balltramp så det blev inget av det. (Vet inte om han hade tittat på OS och ville vara wannabe Casall ;))
Vi la däremot upp en ordentlig tävlingsplanering inför Globen så han skulle vara i toppform!
 
September:
Den 2 september åkte vi till Märsta. Där var hela tävlingsplatsen en kladdig röra, pga mycket regn. Allt förutom banan som var super fin! Fick en fin femte plats i en 110, och jag var 0:a i 120 och kvalade äntligen 130 efter en massa oturspet orsakade av klantig pilot! Jag var överlycklig efter denna runda då han var helt fantastisk och räddade sin ryttare hela tiden! Vi slutade 11:a i den klassen!
Den 30 september åkte vi till Skogslotten där de hade fått flytta in sina tävlingar så de var rätt trångt. Här var vi 2:a i 110 och hade två ner i 120, jag vågade inte sätta igång galoppen tillräckligt, klantigt av mig själv! Han kändes i alla fall väldigt fin.
 
Oktober:
12 oktober åkte vi till Södertälje där vi hoppade 110, där var han verkligen klockren och jag vet inte hur många galoppsprång vi plockade bort och vi vann. 
Den 14 oktober åkte vi tillbaka till Södertälje och hoppade en 120, det var en super bra runda men jag fick ett nerslag där han hade kunnat vara lite mer försiktig.
Den 27-28 oktober åkte vi till Högbo och hoppade 110 första dagen och 120 andra dagen. Det var nog den sämsta reslutatmässiga helgen. 4 fel i 110, rev sista hindret och 8 fel i 120, detta betyder ju att vi ändå har en rätt hög lägsta nivå vilket känns skönt.
 
November:
9 november var den sista riktiga tävlingen innan Globen. Där hoppade jag en nationell 120 på Södertälje. Var två faser och vi var dubbelnolla och det var den absolut bästa rundan, han var verkligen super fin! Tyvärr missade mamma och pappa filmkameran...
Den 25 åkte vi till Vallentuna och var med på WoW cup med ett lag, vi var nolla men laget slutade tyvärr på 4 fel så blev ingen omhoppningen men vi slutade på en 5:e plats i alla fall!
Sen var det dags!
Globen! Jag ska skriva ett eget inlägg om Globen sen, jag lovar!
Första dagen var det 110 två faser, jag gick ut 2:a så jag hade ingen aning om hur fort jag var tvungen att rida. Det ändå jag visst var att det var super duktiga ryttare och hästar med så jag var tvungen att lägga upp tempot.
Han var med på alla noter och vi vann vår höjd! Dessutom var vi faktiskt snabbast av alla! ;)
Det var en helt fantastisk känsla! 
Dagen efter var det final och vi var bara två stycken i varje höjd. Jag gick ut tvåa eftersom jag var snabbast dagen efter. Tjejen innan mig var super snabb men hade ett ner så jag satsade allt jag hade. Tyvärr red jag illa mot 5:an, en kombination så han rev det men jag behöll mitt fokus och vi slutade en sekund snabbare än det andra final ekipaget!
Det var en fantastisk känsla, tänk om min goa häst och jag gick i och vann i Globen??? Helt, helt underbart!
December:
December har mest bestått av vila och igångsättning. Han fick 3 veckor efter Globen som han var så väl värd.
Jag är oerhört lycklig över 2012 och vi har gjort en fantastisk utvecklig, hållt en hög lägsta nivå och nu känner jag att vi båda definitivt är redo för nya utmaningar! Vi vill mer nu! :D
 
Tack för att ni läst!
Imorgon kommer Braves mål inför 2013 och i övermorgon kommer Grammis mål!

Årsresumé Grammis

Januari:
Vi började året med att åka på en pay and jump 90 cm, 100 cm. Allting handlade om att lära känna varandra. Felfria var vi iaf men jag hade ju långt ifrån hittat alla knappar.
 
Efter det så fortsatte vi träna på hela januari så vi kunde göra debut på tävlingsbanan. Vi åkte till Nyköpings RS den 29 januari. Var väldigt förväntansfull eftersom det var första tävlingen och det hade ju definitivt inte kunnat gå bättre!
Vann 95 cm och var 2:a i 105 cm. Emelie som ägde honom innan hade ju sagt till mig att vi skulle kunna plocka många rosetter så jag prövade att svänga lite och han var helt med på noterna! Så himla häftigt!
 Februari: 
I februari var det endast en tävling där vi åkte till Lurbo RK den 11 februari. Där kom jag 7:a i 100 cm och debuterade 110 cm och var dubbelnolla precis utanför placering. Den tävlingen var jag väldigt nöjd med! Han var grymt fin.
Annars så tränade vi på hela feburari, vi skulle åkt till Högbo men vädret satte stopp tyvärr...
Mars:
Även i mars blev det endast en tävling och det var Botkyrka RS den 10 mars, där hoppade jag 100 och 100 cm och rev första hindret i omhoppning i båda klasserna... Samma hinder också, så klantigt!
April:
Började april med att åka till Södertälje 1 april. Där kom jag 3:a i 100 cm och rev sista i 110. Efter Södertälje var det Årsta Runsten den 13 april där jag hoppade 100 och 110 cm. Där vann jag första klassen och rev ett i omhoppningen i andra. Här hade jag börjat komma på mer och mer hur fort jag kunde rida på honom i omhoppningar. Fast i andra klassen klantade jag mig.
Efter Runsten åker vi till Vingåker 29 april, Grammis gamla hemma arena där det 110 började släppa för mig. Fick super bra hjälp av Emelie, hans gamla ägare och vann 110, debuterade även 120 och det gjorde vi med 4 fel vilket jag var fantastiskt nöjd med!
Maj:
I maj började vi med att åka på meeting på Skogslotten, Majpokalen 11-13 maj. Hoppade en klass varje dag, började med 110 på fredagen där vi var dubbelnolla och vann, super fin var han! Dagen hoppade jag en 120 och där kom den första nollan! Super kul och han var grymt fin! Vi slutade 8:a. Dagen efter var både han och jag lite trötta så vi fick två ner och ett tidsfel. Den helgen var super!
Sen åkte vi till Mälarhöjden 27 maj. Där hoppade jag 110 och 120. Vann 110 och hade två ner i 120. Hade den bästa känslan i 120 på länge men klantade mig så han rev.
Juni:
14-17 juni åkte vi till Runstenshoppet och där började vi med en 110 första dagen där jag rev ett, ett skit nedslag egentligen. På fredagen red jag också en 110 och där var han klockren och vi vann! Han var så himla fin verkligen!  Nu hade jag rätt stor chans att komma med till finalen också så det kändes super kul.
På lördagen red jag en 120 och det var så himla kladdigt och äckligt efter ständigt regnande hela dagen och självklart var tävlingen på gräs. Men jag hoppade fram få språng på framhoppningen sen gick jag in på banan. Klantade mig på första hindret så rev det annars var han klockren. Det kändes inte ett dugg att det var blött på honom. Dagen efter fick jag plats i lilla finalen som första reserv. Det var en ganska stor 120 bana, men han var super fin, tyvärr klanta jag mig på första hindret (tydligen standard denna tävling), så jag rev ettan och tvåan men resten var han sjukt fin! Tyvärr missade mamma filmkameran... Den här dagen var även tävlingen inomhus så förutsättningarna var ju mycket bättre! Den rundan var så häftig, han var super fin och hade inte jag klantat mig hade vi varit felfria... Men det gav en bra erfarenhet! :)
Resten av juni var jag på kurs på Strömsholm, men mamma red honom under hela den tiden och Jojjo hoppade honom så han var redo för att åka till Riksmästerskapen några veckor efter jag kommit hem i juli! :)
 
Fortsättning följer! :)
 
Tydligen så visas bara filmen från Globen på varje klipp, jag försöker få ordning på det!

Årsresumé Brave

Brave är svårt att skriva månad för månad eftersom iprincip hela året har gått till uppbyggning.
Han kom igång från skada i mars tror jag och det blev en lång uppbyggnad. Han fick inte hoppa föräns i maj så jag ville se till att han blev starkare först. Hoppade mycket studs med honom i början då det stärker.
Dock så åkte ju jag iväg på ridledarkurs i juni så då fick han 4 veckor sommarlov. Detta gjorde att jag lite fick börja om igen efter sommaren. 
När han sedan var såpass igång att han hade börjat hoppa så började jag ta med honom på träningar för Helena.
Som ni ser här så står han emot och är lite seg. Jag fick väldigt mycket bra hjälp av Helena vad jag kunde prova för olika saker. Bland annat sporrar, vad jag kunde ge för foder och så. Det stora målet för Brave var att han skulle kunna vara med på vår lokala stor häst hoppning den 21 oktober. 
Hoppade någon blåbärshoppning innan och sen var det dax!
Han gjorde det hela fruktansvärt bra. Jag klippte bort stoppet jag fick på första hindret för det var så himla onödigt... Jag red super dålig väg så han hann inte se. Resten gjorde han ju toppen som ni ser! Han var väldigt spänd på framhoppningen så jag var väldigt nöjd över den fina prestationen han gjorde på banan.
Nästa tävling jag gjorde på honom var KM där jag fick ett stopp också men han var finare ändå än denna runda.
Efter dessa tävlingar har bara fortsatt och forsatt utvecklas så jag ser fram emot 2013 med denna fina kille! :)

Ingen ridning

Blev ingen ridning idag då det var så mycket annat men jag har släppt Grammis i ridhuset två gånger. Brave fick en välförtjänt vila eftersom han var så himla duktig igår!
Imorgon åker jag till Lofsdalen men då blir det också lite tidsinställda. :)


Hoppning

På förmiddagen red jag Grammis och han var riktigt fin! Galopperade lite mer idag så han ska komma igång lite mer och imorgon ska jag rida ett riktigt pass för första gången sen Globen. Han känns riktigt glad över att få komma igång igen, han är jämt positiv och det är så härligt att få arbeta med.
Sen hoppade jag Brave. Vilken utveckling den hästen har gjort!!!
Helt fantastiskt! Mamma hade byggt upp hindrena som en framhoppning och jag hoppade runt lite på dom. Han har utvecklat sin galopp och det gör att han har så mycket lättare att taxera till hindrena och överhoppar sig inte på samma sätt. Nu hoppar han stort fast inte för stort om man säger. 
Ganska sjukt att jag för några månader i princip hade svårt att hålla honom i galopp och nu har han utvecklat sin hoppning massor!
Avslutade på ett högre räcke och jag flög kan jag ju tala om, haha. Riktigt fin var han.
Det problemet jag har nu är att jag måste ha en ny sadel på honom då jag tappar min sits så, jag glider liksom och när han hoppar lite stort så flyger jag typ. ;)
Fina Brave för ett tag sen. Foto: Marie Krüger

Dressyrlektion

Red dressyr för Monica på Grammis idag och han var verkligen helt fantastisk! :D
Vi jobbade med att han skulle vara rak och att han skulle jobba med bakbenen. Det är ju långt kvar tills det är perfekt men han har ändå blivit så himla mycket bättre. Jag kommer hela tiden på nya tips på hur jag kan rida honom.
Det är kul när vi utvecklas tillsammans!
Jag och Grammis för säkert ett år sedan. Mycket har hänt sen dess. :) Foto: Marie Krüger

Dagens ridpass

Började med Grammis och det kändes att han hade lite träningsvärk idag så jag tog det lite lugnare. Men han var ändå fin så jag är nöjd.
Brave var super idag! Jobbade med att flytta honom en del och att han skulle vara lätt i handen och det var han verkligen! Kul att man börjar få en känsla av att man kommer dit man vill. Avslutade passet med att jobba lite med hans galoppombyten, att han helt enkelt skulle byta där jag ville och han skötte sig fint. Ibland byter han så det blir korsgalopp istället men de flesta bytena sitter fint!
Fina Bravo! Foto: Marie Krüger

Igångsättning

Grammis är ju fortfarande på igångsättning så är inte så mycket arbete jag göra utan jag rider mest på raka spår och låter honom komma igång. Nästa tisdag kommer han få börja jobba lite mer då han har galopperat en vecka då.
Han känns iallafall väldigt fin och jag är väldigt nyfiken på hur han kommer hoppa nu när han är så fin på marken! :)
Brave går lektion nu på kvällen.
Märla och fjording 2006.

Nyårslöfte!

Mitt nyårslöfte är verkligen att skriva mer på bloggen. Att kunna använda det här som en träningsdagbok. Får se hur jag sköter mig men jag ska försöka. :)
Nästa vecka ska jag på lite semester i Lofsdalen men då tänkte jag publicera massa tidsinställda, t.ex. årsresumé och mål för 2013!
Brave arbetade jag ganska lätt idag för han gick hårt igår och var väldigt duktig, men han var iallafall fin och lätt i handen som jag arbetat mycket med för han har varit lite hängig i handen.
Grammis var super fin idag och börjar verkligen mjukna och det är så himla kul att rida honom just nu! Han har börjat galoppera nu efter vilan och det ska verkligen bli kul att börja rida honom lite mer ordentligt nästa vecka!
Han är min bästa vän! <3 Foto: Marie Krüger